Életveszélyes, mégis kockáztatnak - karácsonykor még inkább lehet tartani a részeg autósoktól

Vágólapra másolva!
Mindenki tudja, hogy részegen volán mögé ülni mennyire veszélyes, ráadásul egy ilyen sofőr nem csak magát, hanem a többi autóst is életveszélyes helyzetbe hozhatja. Ennek ellenére többen, rendszeresen fittyet hányva a veszélyre alkoholt isznak mielőtt vezetnek. Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakember az Origónak elmondta, hogy egy ittas vezető nem csak úgy kerülhet életveszélyes helyzetbe, ha balesetet okoz.
Vágólapra másolva!

Ha csak a számokat az is megdöbbentő: csak Komárom-Esztergom megyében január 1-tól november 30-ig összesen 776 részeg sofőrt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök. Közülük 163-at Tatabányán, 125-öt Esztergomnál, Tatánál 126-ot, Oroszlánynál 83-at, 81-et Dorognál, Kisbérnél pedig 64-et.

522 sofőr ellen indítottak büntetőeljárást, 254 alkalommal pedig bírságot szabtak ki.

Képünk illusztráció Forrás: Police.hu

Egy másik megyében, Somogyban csak a múlt hétvégén 5-ször intézkedtek részeg vagy bódult állapotú sofőrök ellen.

Négyszer még időben, igazoltatás közben, egyszer azonban már csak a baleset után.

Egy 38 éves férfi Balatonföldváron december 13-án hajnalban vezetés közben lehajtott az útról, és nekiment három parkoló autónak. A rendőrök az autó csomagtartójában kábítószert találtak.

A férfit tesztelték kábítószerre, ami pozitív eredményt mutatott MDMA, amfetamin, metamfetamin, valamint THC hatóanyagra is.

A sofőrt megbüntették a kijárási tilalom megszegéséért, valamint eljárást indítottak ellene bódult állapotban vezetés miatt.

Ráadásul karácsonykor még nagyobb annak az esélye, hogy egy vacsorá mellé valaki megigyon egy pohár bort. Ez pedig már elég lehet a tragédiához.

Az alkohol felbátorít, és ez nem jó

Az ittas vezetés egyik legnagyobb kockázata az, hogy ilyenkor lényegesen megnő a sofőr reakcióideje.

Elég, ha csak egy kicsit később lépünk rá a fékre, hiszen az autó egy fél másodperc alatt is több métereket tesz meg, mire megáll, még lassú tempónál is.

Ezzel együtt a részegen a figyelmünk is tompul.

"Ha vezetek, akkor egyszerre több mindenre figyelek, a forgalomra, a tükröt nézem, előzésnél a szembejövő forgalmat.

– magyarázza az Origónak Lovas Károly közlekedésbiztonsági szakember.

Képünk illusztráció Forrás: Police.hu

Aki ivott már az életében alkoholt, az észrevehette, hogy egyes esetekben felbátorodunk tőle. Ez vezetés közben nagyon veszélyes lehet. Úgy ítélhetünk meg különböző szituációkat a közlekedésben, hogy azt még be tudjuk vállalni, mert megvan hozzá a tudásunk. Ugyanezt józanul nem próbálnánk meg.

"Nem a helyzetet ítéli meg tévesen, hanem a saját képességeit. Nagyobb sebességgel megy bele a kanyarba, drasztikusabban kezd meg előzést, ami nagyon baleset veszélyes"

– mondja a szakember.

A részeg vezetők nem csak magukat, hanem a többi autóst is veszélyeztetik, mivel ők arra számítanak, hogy be fogja tartani a szabályokat. Nem fog 130-al hajtani városon belül, meg fog állni a piros lámpánál vagy a STOP táblánál, és nem hajt át a záróvonalon, de egy ittas sofőr kiszámíthatatlan.

Onnantól kezdve pedig csak a többi autós magatartásán és tudásán múlik, hogy elkerülheti-e a balesetet.

Képünk illusztráció Forrás: Thinstock

Lovas Károly azt is mondjua, hogy a részeg sofőrök nem csak azzal tudják magukat életveszélyes helyzetbe sodorni, hogy balesetet okoznak.

A rendőrök is arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy részegen vagy kábítószer hatása alatt vezetni nagyon veszélyes.