Nagyon sok ápoló és orvos fertőződött meg Európában

Budapest, 2020. március 16. Védőfelszerelést viselő nővérek a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. március 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarországon az uniós átlagnál kedvezőbb a statisztika: kevesebb egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal. Világszerte nagyon rossz a helyzet: Olaszországban már 80 orvos halt meg, Spanyolországban tízezernél is több beteg egészségügyi dolgozó van, és a számuk a hivatalos statisztikához képest tovább nőtt. Drámai a helyzet Írországban, ahol minden negyedik beteg orvos vagy ápoló. Romániában az egészségügyi miniszter belebukott abba, hogy a suceavai kórház lett a fertőzés gócpontja, orvosok, ápolók és betegek tömege fertőződött meg koronavírussal.
Vágólapra másolva!

Eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal Magyarországon - mondta szombaton Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. Mindez azt jelenti, hogy az eddig regisztrált összes fertőzöttnek a 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó.

A teljes hazai egészségügyi dolgozói létszám 129 643, vagyis a fertőzöttek aránya 0,06 százalék.

Fontos megjegyezni, hogy értelemszerűen az egészségügyi dolgozók vannak legjobban kitéve a fertőzésnek, hiszen ők találkoznak a legtöbb beteggel, sokakkal úgy, hogy még nincsenek is koronavírusos tüneteik.

Nagyon rossz a helyzet Spanyolországban, katasztrofális Írországban

Spanyolországban nagyon rossz a helyzet a hazai viszonyokhoz képest. Már 30 egészségügyi dolgozó meghalt, március 24-i adatok szerint az összes fertőzött 14 százaléka egészségügyi alkalmazott volt. A legutolsó adat szerint 12 ezren voltak, de ez a szám azóta biztos, hogy tovább nőtt.

Olaszországban a szombaton bejelentett hivatalos adatok szerint már 80 orvos meghalt, többségük háziorvos volt. Ez az összes áldozathoz képest (több mint 15 ezer) nem tűnik magas százalékos aránynak, de nem szabad elfelejteni, hogy közülük kevés volt az idős vagy nagyon súlyosan beteg.

A vezető orvosok között is sok a beteg, a járvány által különösen sújtott Bergamo járványügyi intézetének orvosigazgatója, Dr. Vincenza Amato belehalt a fertőzésbe.

Meghalt az az olasz orvos is, aki egész Európában először figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány óriási fenyegetést jelent a kontinensre. Roberto Stella Varese orvosi szövetségének elnöke volt, március elején betegedett meg.

Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzöttek aránya az egészségügyi dolgozók körében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagyon rossz a helyzet Írországban, ahol az egészségügyi dolgozók a fertőzöttek majdnem 25 százalékát teszik ki.

A szigetországban eddig már több mint 4000 fertőzést regisztráltak, és ebből legalább 1000 fő az egészségügyben dolgozik.

Romániában egy kórház a fertőzés gócpontja

Romániában 474-re emelkedett a fertőzöttek száma az egészségügyi alkalmazottak körében. Mindez azt jelenti, hogy az összes fertőzött között az egészségügyi dolgozók aránya legalább 15 százalék. Eddigi információk szerint egy orvos halt meg.

Victor Costache román egészségügyi minisztert Ludovic Orban miniszterelnök lemondatta, miután több romániai kórházban orvosok, ápolók és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. A járvány legnagyobb gócpontja a suceavai kórház.

Az eddigi 3600 romániai fertőzött több mint egynegyede (!), közel ezer ember fertőződött meg Suceavában azután, hogy napokig hurcoltak egyik osztályról a másikra egy koronavírusos beteget, anélkül, hogy tesztelték volna. A kórházat be kellett zárni.

A magyar szinthez képest kimagasló adatot lehet látni Litvániában és Szlovéniában is, az uniós országok nagy része pedig egyszerűen nem szolgáltat adatot.

Hollandia például egyáltalán nem közöl erről adatot, pedig a helyzet ott is drámai. A holland ápolók szövetségének elnöke pénteken azt nyilatkozta, hiába növelnék az intenzív ágyak számát, ápolók is kellenének melléjük:

Hollandia - Svédország mellett - az unió másik olyan országa, ahol alig korlátozzák a betegség terjedését.

Az egész Európai Unióban összesen öt ország van, ahol kevesebb fertőzött van, mint Magyarországon, de mindegyikben jóval alacsonyabb a népesség. A lakosság arányához viszonyítva a legkevesebb fertőzött Magyarországon van.